Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: sidra2003 - 2 maanden geleden

Schrijf een samenvatting over het onderwerp: beantwoord daarbij de volgende vragen:

Wat zijn de kernwoorden uit deze artikelen?

Wat is de belangrijkste boodschap uit de artikelen?

Annemarie A. Uijen

Waarom dit onderzoek?

Te veel voorschrijven van antibiotica kan leiden tot resistentie.

Onderzoeksvraag

Hoe effectief zijn 5 verschillende manieren om niet meteen antibiotica voor te schrijven op het verloop van de klachten en het uiteindelijke antibioticagebruik bij patinten met luchtweginfecties?

Hoe werd dit onderzocht?

In een gerandomiseerde gecontroleerde trial in huisartspraktijken in Groot-Brittanni werden 556 patinten met een luchtweginfectie bij wie behandeling met een antibioticum niet meteen noodzakelijk werd geacht, verdeeld over 5 groepen: (a) bellen met huisarts voor een recept indien klachten binnen enkele dagen niet verbeterden; (b) recept meenemen en zo nodig behandeling starten; (c) recept indien nodig bij assistente ophalen; (d) huisarts schreef recept automatisch na enkele dagen; en (e) geen recept, maar opnieuw contact indien geen verbetering. De belangrijkste uitkomstmaten waren ernst van de klachten na 2-4 dagen, antibioticagebruik en ideen van de patint over de effectiviteit van antibiotica.

Belangrijkste resultaten

Er waren geen significante verschillen in ernst van de klachten na 2-4 dagen (1,60-1,82 op een schaal van 0-6), antibioticagebruik (26-39%) en geloof in de effectiviteit van antibiotica (66-71%) tussen de 5 groepen. Ter vergelijking: de meeste patinten bij wie de huisarts wel meteen adviseerde te starten met een antibioticum (n = 280) gebruikten dit ook daadwerkelijk (97%) en geloofden sterk in de effectiviteit van de kuur (93%), maar zonder verschil in ernst van de klachten na 2-4 dagen (1,76).

Consequenties voor de praktijk

Het maakt niet uit voor welke methode van uitstel je kiest. Bij geringe twijfel over de zinvolheid van antibiotica kun je het beste besluiten om geen antibioticum voor te schrijven of om er nog even mee te wachten. Dit leidt tot 40% minder antibioticumgebruik, zonder dat dit invloed heeft op de ernst van de klachten na enkele dagen. . De tekst moet geschreven zijn op het niveau van het MBO. De tekst moet geschreven zijn in de Nederlandse taal. De tekst moet in onbeperkt aantal woorden geschreven zijn. De stijl van de tekst moet zijn: geen voorkeur.

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document