Studenten van de opleiding Leraar 2e graad Nederlands verkopen hun samenvattingen voor HBO. De studiedocumenten helpen je beter voor te bereiden op de Leraar 2e graad Nederlands tentamens.
Samenvatting van H2, 4, 5, 6, 8, 9, 10 dus geen samenvatting van het hele boek! Geschreven voor Literatuur 7 lerarenopleiding Nederlands tweedegraads
Een samenvatting van Schrijven met effect. Stijlcursus doeltreffende formuleren, Mariët Hermans (2015), aangevuld met collegestof over argumenteren.
Een samenvatting van Jeugdliteratuur in perspectief, Rita Ghesquière (2009), aangevuld met relevante informatie uit de colleges gegeven aan de Hogeschool van Amsterdam.
Een samenvatting van Taalkunde voor de tweede fase van het vwo, Hans Hulshof, Maaike Rietmeijer, Arie Verhagen (2009), aangevuld met extra tentamenstof over samenhang en fonetiek en fonologie.
Een samenvatting van hoofdstuk 3-7 uit Literair Mechaniek, Van Boven en Dorleijn (2015), aangevuld met relevante informatie uit de colleges gegeven aan de Hogeschool van Amsterdam (2018-2019).
Een samenvatting van (delen uit) hoofdstuk 3-13 uit Literair Mechaniek. Inleiding tot de analyse van verhalen en gedichten, Erica van Boven & Gillis Dorleijn (2015).
Een samenvatting van (delen uit) hoofdstuk 8-13 uit Literair Mechaniek, Van Boven en Dorleijn (2015), aangevuld met relevante informatie uit de colleges gegeven aan de Hogeschool van Amsterdam.
Samenvatting Taal en Taalwetenschap hoofdstuk 11 t/m 20, geschreven door A. Baker.
Samenvatting wereldreligies in woord en beeld, over de verschillende religies op de wereld. Het boek is geschreven door O'Donnell.
Een samenvatting van hoofdstuk 1 t/m 5 van boek tekstanalyse, geschreven door Pander Maat.
Samenvatting taaltopics argumenteren hoofdstuk 1 en hoofdstuk 4, geschreven door Cees Braas.
Samenvatting literatuur van de moderne tijd Nederlandse en Vlaamse letterkunde in de 19e en 20e eeuw van van Boven. Hoofdstuk 7 t/m 14.
Samenvatting literair mechaniek voor het vak literatuur over onder andere lyriek, stijl en poëzie.
Samenvatting identiteitsontwikkeling en leerlingbegeleiding van van der Wal en de Wilde. Wordt veel gebruikt voor onderwijskunde.
Samenvatting Handboek voor leraren hoofdstuk 7 van Geerts en van Kralingen.
Samenvatting dyslexie: een complex taalprobleem van Tom Braams. Een handig boek voor de lerarenopleiding Nederlands.
Samenvatting Taal en Taalwetenschap hoofdstuk 1 t/m 10. Dit boek is geschreven door Anne E. Baker.
Samenvatting Nederlands in de onderbouw van Bonset. Dit boek wordt in alle jaren van de opleiding tot docent Nederlands gebruikt.
Een samenvatting van het hele boek leren in 5 dimensies.
Een samenvatting van leesbeesten en boekenfeesten hoofdstuk 1 en 6.
Tijdens de hbo opleiding leraar 2e-graads Nederlands worden studenten in 4 jaar opgeleid tot een goede docent Nederlands. In deze vier jaar komen er verschillende soorten stages voorbij. Zo is het mogelijk om te ontdekken waar, in welk soort onderwijs, je les wilt gaan geven. Ook wordt er in de opleiding aangeleerd hoe je met leerlingen om moet gaan en hoe je de aandacht van de leerlingen kan behouden (en hoe je de lessen dus boeiend houdt). Maar er wordt ook aandacht besteed aan je eigen persoonlijke ontwikkeling. Het belangrijkste is immers dat jij de best mogelijke docent wordt! In het laatste deel van de opleiding is er een mogelijkheid om je te specialiseren met behulp van diverse minors.
Wanneer je deze opleiding volgt is het belangrijk dat je veel kennis en een goede beheersing hebt van de Nederlandse taal. Met name in het eerste deel van de opleiding wordt er gewerkt aan het verkrijgen van kennis over de Nederlandse literatuur en taal. Dit gebeurt mede door het veelvuldig lezen van diverse boeken. Ook is geduld met kinderen een erg belangrijke vaardigheid. Je werkt immers constant met leerlingen van diverse leeftijden en je helpt ze hun kennis verder te ontwikkelen.
Op Knoowy vind je ook diverse uittreksels en samenvattingen van studieboeken zoals:
Je kiest ervoor om leraar Nederlands te worden wanneer je een voorliefde hebt voor de Nederlandse taal en literatuur in combinatie met lesgeven. Je leert de leerlingen over diverse onderwerpen zoals werkwoordspelling, grammatica, literatuur en poëzie. Het spreekt je aan om de leerlingen te begeleiden in hun algemene leerproces van o.a. de Nederlandse taal en literatuur.
Na de opleiding afgerond te hebben, kun je in diverse soorten onderwijs aan de slag gaan. Er kan gekozen worden voor onderbouwdocent aan de mavo, havo of het vwo. Je kan les gaan geven aan het beroepsonderwijs, maar er kan ook voor gekozen worden om te gaan lesgeven in het volwassenonderwijs. Het ligt ook mede aan de specialisering die je hebt gekozen, in welk onderwijs je terecht zal komen. Kortom er is dus een breed scala aan mogelijkheden voor je carrière!