Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: Swijnbergen - 3 maanden geleden

Schrijf een samenvatting over het onderwerp: Osteoporose is een ziekte van botverlies
Een van de meest bekende pathologien van de botfunctie is osteoporose, een metabolische aandoening waarbij botresorptie de botafzetting overtreft. Het resultaat is fragiele, verzwakte botten die gemakkelijker breken (figuur 23.10c). De meeste botresorptie vindt plaats in sponsachtig trabeculair bot, met name in de wervels, heupen en polsen.
Osteoporose komt het meest voor bij vrouwen na de menopauze, wanneer de concentraties van oestrogeen afnemen. Echter, ook oudere mannen ontwikkelen osteoporose. Botverlies en kleine breuken en compressie in de wervelkolom leiden tot kyfose/kyphosis (bochel), het gebogen, gebogen uiterlijk dat kenmerkend is voor vergevorderde osteoporose bij ouderen. Osteoporose is een complexe ziekte met genetische en omgevingscomponenten. Risicofactoren zijn onder andere een kleine, dunne lichaamsbouw; postmenopauzale leeftijd; roken; en een lage inname van calcium in de voeding.
Gedurende vele jaren werd oestrogeen of oestrogeen/progesteron hormoonvervangende therapie (HRT) gebruikt om osteoporose te voorkomen. Echter, oestrogeentherapie alleen verhoogt het risico op endometrium- en mogelijk andere vormen van kanker, en sommige studies suggereren dat gecombineerde oestrogeen/progesteron HRT het risico op hartaanvallen en beroertes kan vergroten. Een selectieve oestrogeenreceptor-modulator (SERM) genaamd raloxifeen wordt gebruikt voor de behandeling van osteoporose.
De meest effectieve geneesmiddelen voor het voorkomen of behandelen van osteoporose werken rechtstreeks op de botstofwisseling. Hieronder vallen bisfosfonaten, die osteoclast apoptose induceren en botresorptie onderdrukken, en teriparatide, een PTH-derivaat dat de vorming van nieuw bot stimuleert. Teriparatide bestaat uit de 34 aminozuren van het 84 aminozuren tellende PTH-molecuul en moet worden genjecteerd in plaats van oraal ingenomen. Momenteel worden klinische studies uitgevoerd om te onderzoeken of een combinatie van bisfosfonaten en teriparatide effectiever is in de strijd tegen osteoporose dan elk medicijn afzonderlijk.
Om osteoporose op latere leeftijd te voorkomen, dienen jonge vrouwen voldoende calcium via de voeding binnen te krijgen en gewichtdragende oefeningen uit te voeren, zoals rennen of aerobics, die de botdichtheid verhogen. Verlies van botmassa begint vanaf de leeftijd van 30 jaar, ruim voordat mensen denken dat ze risico lopen, en veel vrouwen lijden aan een lage botmassa (osteopenie) voordat ze zich bewust zijn van een probleem. Botmassatesten kunnen helpen bij de vroege diagnose van osteopenie.
. De tekst moet geschreven zijn op het niveau van de Universiteit. De tekst moet geschreven zijn in de Nederlandse taal. De tekst moet in onbeperkt aantal woorden geschreven zijn. De stijl van de tekst moet zijn: beschrijvend.

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document