Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: Swijnbergen - 2 maanden geleden

Schrijf een samenvatting over het onderwerp: Axiale skelet
Wervelkolom en ribben
Wervels en ribben zijn afgeleid van het sclerotoom* van de somieten. Het notochord* induceert de omringende mesenchymcellen om epimorfine af te scheiden, wat sclerotoom cellen aantrekt naar het gebeid rond het notochord en de neurale buis. De sclerotoom cellen beginnen te condenseren en differentiren tot kraakbeen.
Voordat de sclerotoom cellen een wervel vormen, splitsen ze zich in twee populaties die de schedel- (craniale) en caudale segmenten* van een vermoedelijke wervel vullen. Grotendeels als gevolg van verschillende groeisnelheden worden de caudale cellen van elk sclerotoom aaneengesloten met de schedelpopulatie van het aangrenzende sclerotoom. Volgens deze traditionele kijk op wervelontwikkeling voegt de dicht opeengepakte caudale helft van de ene sclerotoom zich bij de losse schedelhelft van de volgende om het centrum (lichaam) van een wervel te vormen (16.5). Dit proces wordt resegmentatie genoemd en verklaart waarom spinale ganglia* en ventrale wortels* van de spinale zenuwen tussen wervels worden gepositioneerd en de oorspronkelijk intersomiale slagaders* vervolgens tussen de steeltjes van de wervelboog lopen. Door resegmentatie overspant elk myotoom* dan van de ene wervel naar de andere en overbrugt de tussenwervelschijf. Deze verandering geeft myotomen het vermogen om de wervelkolom te bewegen. De caudale, dichte populatie geeft voornamelijk aanleiding tot de neurale boog en verwante delen van elke wervel en ook de tussenwervelschrijf afzonderlijk van de nucleus pulposus, die een overblijfsel is van het notochord. De oorspronkelijke craniale, minder dichte populatie vormt het grootste deel van het lichaam van de wervel
Het aantal somieten is verschillend bij de verschillende gedomesticeerde soorten. Bij de hond !zijn er bijvoorbeeld meer dan 40 somieten. De eerste vier worden occipitale somieten genoemd; ze versmelten met mesenchym van de schedel om het occipitale* kraakbeen van de schedel te vormen. De overige somieten nemen deel aan de vorming van de wervelkolom en de ribben. De ontwikkeling !van sclerotomen verloopt in een craniocaudadale sequentie, net als chondrificatie van de wervel. Het patroon van ossificatie van de wervel is minder nauwkeurig en de borstwervel kan beginnen te verbenen voordat de cervicale segmenten dat doen. Wervelossificatie begint tijdens de zesde week van de dracht bij de hond en iets later bij de grote huisdieren. Primaire ossificatiecentra bevinden zich in het midden van elke wervellichaam en lateraal in de basis van elke neurale boog. Bij altriciale huisdieren, zoals de kat en de hond, versmelten deze ossificatiecentra niet dorsaal (achterkant) voor de geboorte; secundaire ossificatiecentra verschijnen tijdens de postnatale (na geboorte) ontwikkeling in de periferie (buitenkant) van het lichaam om epifysen en distale (verder weg van het centrum) delen van de transversale processen te vormen
. De tekst moet geschreven zijn op het niveau van de Universiteit. De tekst moet geschreven zijn in de Nederlandse taal. De tekst moet in onbeperkt aantal woorden geschreven zijn. De stijl van de tekst moet zijn: beschrijvend.

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document