Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: Valentina222 - 2 maanden geleden

Voor mij afstudeeronderzoek doe ik onderzoek naar deze deelvraag: In hoeverre zijn sociaal werkers zich bewust van hun rol in de palliatieve fase bij mensen met een ongeneeslijke ziekte?

Wat kan ik gebruiken voor mij onderzoek uit het onderstaande tekst. Over hoe bewust sociaal werkers zijn of wat maakt dat ze dus minder bewust zijn door bepaalde dingen die spelen.
Dit is de tekst:

Kitty van de Ven, Cordinator Netwerk Palliatieve Zorg, over proeftuin Zundert:
Er is een wereld te winnen aan bewustzijn en kennis over palliatieve zorg
10 mei 2023
Kitty van de Ven is al bijna 19 jaar werkzaam als Cordinator van het Netwerk Palliatieve Zorg Stadsgewest Breda, waaronder ook Zundert valt. In die functie regelt zij o.a. de samenwerking tussen verschillende zorgorganisaties, doet kwaliteitsimpulsen, organiseert scholing en geeft advies. Ze was ook betrokken bij de start van het Centrum voor Levensvragen in de regio Stadsgewest Breda, nog voor de subsidieregeling voor Geestelijke Verzorging Thuis er was.
Zowel vanuit haar werk als vanuit persoonlijke ervaringen, ligt goede palliatieve zorg Kitty na aan het hart. Ze werkt daarom van harte mee aan de proeftuin in Zundert en neemt ook deel in het kernteam van dit project.
Het begrip palliatief landt nog onvoldoende, is de ervaring van Kitty . En daarom moet er over gepraat worden. Daar zet Kitty zich al lang voor in. Toen ik net begon als cordinator, mocht ik onze folder niet overal verspreiden vanwege het woord palliatief. Nu is het woord gemeengoed, maar niet iedereen bedoelt er hetzelfde mee. Er is nog een wereld te winnen aan bewustzijn en kennis over palliatieve zorg, voor alle hulpverleners. Wat voor hulpverlener je ook bent.
Palliatieve zorg wordt nog teveel direct gekoppeld aan de dood
Palliatieve zorg wordt nog teveel direct gekoppeld aan de dood, is haar ervaring. Het wordt verward met de terminale levensfase, soms denkt men dat het over de laatste dagen gaat of alleen over symptoombestrijding. Ze noemt een voorbeeld: Mijn moeder lag in het verpleeghuis en de verpleegster zei: We zijn hier erg goed in palliatieve zorg. Ze bedoelde daarmee de stervensfase. Ze hebben erg goed voor mijn moeder gezorgd in die laatste dagen, hoor, maar dat ging dus om terminale zorg.
Wat is een proeftuin?
En jaar slim samenwerken, met de belangrijkste betrokkenen. Van huisarts, wijkverpleegkundige en sociaal werker tot Wmo-consulent. Zelfs met beleidsmakers en bestuurders. Binnen je gemeente of wijk. Dat is een proeftuin, in het kort. Samen duiken jullie in levendige casussen, werkend vanuit de vier dimensies van palliatieve zorg. Hoe kan het beter, eerder of anders? Welke andere beroepskrachten bieden die meerwaarde waar je niet zo snel aan denkt? Je leert van elkaar n elkaar kennen. En dat merk je direct in de praktijk. Meer weten over de proeftuinen en aanmelden? Kijk op: Proeftuinen Zinvol samenwerken, z doe je dat.
Palliatieve benadering
Palliatieve ondersteuning was en is nog steeds erg gericht op zorg en op behandeling, vindt ze. Ik vind de palliatieve benadering fantastisch. Dat er vier invalshoeken zijn, (fysiek, sociaal, psychisch en zingeving red.), dat geeft lucht aan de term ongeneeslijk. Kitty praat bewust niet over uitbehandeld. Ik heb moeite met de term behandelen. Die is medisch gericht en dat is maar een klein stukje van het geheel. Het medische, krijgt teveel aandacht. Je moet het totale plaatje van de mens zien.

Kitty van de Ven:
Als het lokaal goed georganiseerd is en men elkaar weet te vinden, dan werkt het. Dan maakt het niet uit wie het eerste contact met de patint heeft.
Sociaal domein
In de proeftuin is er brede aandacht voor alle dimensies en zijn alle domeinen vertegenwoordigd. Op het vlak van zingeving is al veel ontwikkeld, weet Kitty, mede vanuit haar werkzaamheden voor het Centrum voor Levensvragen. Meer dan ooit is daar aandacht voor, maar dat mag nog meer, vindt ze. Maar het sociale domein was bij mij veel minder in the picture. Veel aandacht gaat toch steeds naar de zorg, ook bij mij als cordinator. Het sociaal domein is iets verder weg. Ik ben daar zelf ook te weinig mee bezig. De wereld van het sociaal domein is echt nieuw voor mij. Dit is het eerste echte contact met de gemeente en ik vind het zeer inspirerend. Ze hoopt en verwacht dat de proeftuin haar blik nog verder zal verbreden.
Van GoghHuis
Ik hoop dat alle deelnemers binnen de proeftuin nieuwe relaties aangaan en nieuwe verbindingen creren. Dat we contact leggen met mensen en organisaties waar we eerder nog nooit aan gedacht hadden. Als voorbeeld noemt ze het Vincent van GoghHuis in Zundert, het kunstcentrum op de geboortegrond van Vincent Van Gogh, dat ook deelneemt aan de proeftuin. Daar gaan we bijvoorbeeld in gesprek over goed leven en goed sterven. Ik zie echt een relatie tussen een goed gesprek, zingeving en cultuur. Ik verwacht van hun deelname onverwachte verbanden en relaties.
De startbijeenkomst in Zundert was voor Kitty het eerste echte contact met het sociaal domein
In beeld
Voor Kitty is nog niet altijd duidelijk wie, wanneer in beeld komt bij ondersteuning en zorg aan mensen met een ongeneeslijke ziekte en hun naasten. De verpleegkundigen zijn natuurlijk volop in beeld, zodra er zorg nodig is, zegt ze. Die hebben een brede kijk en ik acht ze heel hoog. Maar de palliatieve levensfase begint vaak al eerder en dan is er andere hulp en ondersteuning nodig, van andere professionals en organisaties. De vraag is: Wanneer en hoe komen zij in beeld? Dankzij de proeftuin kan er lokaal in Zundert een antwoord op gevonden worden, aldus Kitty. Als het lokaal goed georganiseerd is en men elkaar weet te vinden, dan werkt het. Dan maakt het niet uit wie het eerste contact met de patint heeft.
Gemeente
Kitty is blij dat de proeftuin door de gemeente Zundert genitieerd is en ondersteund wordt door wethouder Twan Zopfi. Een betrokken wethouder is echt winst voor de proeftuin. Dat geeft draagvlak, overkoepelend, over alle domeinen heen. Het maakt het slagen de proeftuin en het borgen van de resultaten makkelijker.
Soms is een duwtje nodig
De betrokkenheid van de gemeente helpt ook om alle nodige partijen bij elkaar te krijgen, denkt Kitty. Ondanks gebrek aan tijd. Een gemeente heeft zeggenschap en gezag om alle partijen bij een proeftuin te betrekken. Maar ze snapt ook wel dat welzijnsorganisaties in eerste instantie wat terughoudend zijn om deel te nemen aan de proeftuin in Zundert. Ik deel hun voorbehoud wel dat projecten die geld-gedreven zijn, vaak weinig opleveren en dat relaties zich organisch moeten vormen. Maar soms is er ook een duwtje nodig! De proeftuin stimuleert en inspireert tot meer ontmoetingen en ideen. Dat kan alleen maar goed zijn. Ik hoop dat onze proeftuin een inspiratie kan zijn voor andere gemeenten.

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document