Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: berrakyav - 12 maanden geleden

Maak een oefenexamen van de volgende tekst: Type voorbehoud Toepassing
Instemmingsvoorbehoud Alleen van toepassing op bijzondere wetgevingsprocedures waarin het Europees Parlement geen stemrecht heeft. Voorafgaande instemming van de Nederlandse Kamer is vereist.
Parlementair behandelvoorbehoud Beide Kamers kunnen binnen acht weken na bekendmaking van een wetsvoorstel een parlementair behandelvoorbehoud maken. De regering moet dan in Brussel de recente informatie in het dossier delen en binnen vier weken in debat treden met de Tweede Kamer.

Pg 97

Thema Beschrijving
Fiches-procedure Maandelijkse informatievoorziening van de regering aan het parlement over Europese wetgevingsvoorstellen via een BNC-fiche (Beoordeling Nieuwe Commissievoorstellen).
Controle op regering Het parlement (Tweede Kamer) cordineert de controle op de regering inzake Europese wetgeving via de commissie voor Europese Zaken en gespecialiseerde vakcommissies.
Selectie wetgeving Vakcommissies maken een selectie van wetgevingsvoorstellen die bijzondere aandacht verdienen en ontvangen de BNC-fiches en oordeelsvorming gebeurt door experts en rapporteurs.
Eerste Kamer De Eerste Kamer controleert de regering inzake Europese wetgeving via gespecialiseerde vakcommissies.

Pg 98

Onderwerp: Democratie in de Europese Commissie
Takenpakket van de Commissie:
Uitvoering van de begroting
Vertegenwoordiging van de Unie in het verkeer met derde landen
Toezicht op de naleving van Unierecht door de lidstaten
Uitoefening van cordinerende en beheerstaken
Uitoefening van het initiatiefrecht van wetgeving
Veranderingen na het Verdrag van Lissabon:
Commissie lijkt steeds meer op een regering in een parlementair stelsel
Samenstelling en programma is democratisch gelegitimeerd door zowel het Europees Parlement als de Europese Raad

Pg 101

Europese Raad -> bepaalt algemene politieke beleidslijnen en prioriteiten van de Unie -> draagt voorzitter van de Commissie voor benoeming -> doet voorstel voor overige leden van de Commissie in samenspraak met de voorzitter -> samenstelling van de Commissie wordt ter goedkeuring voorgelegd aan het Europees Parlement
Voorzitter van de Commissie -> drukt zwaar stempel op beleid en samenstelling van de Commissie
Commissie -> heeft alleen initiatiefrecht, geen medewetgever -> Commissieleden zijn afkomstig uit lidstaten, maar oefenen taken onafhankelijk uit -> vragen noch aanvaarden instructies van enige regering, instelling, orgaan of instantie.
Europees Parlement -> stemt over de benoeming van de voorzitter van de Commissie -> stemt over de goedkeuring van de samenstelling van de Commissie.

Punt Beschrijving
Verkiezingen voor het Europees Parlement Europese Raad moet rekening houden met deze verkiezingen bij het voordragen van een voorzitter voor benoeming (artikel 17 lid 7 VEU)
Spitzenkandidaten Politieke fracties schoven voor het eerst Spitzenkandidaten naar voren voor de functie van voorzitter van de Commissie tijdens de verkiezingen in 2014
Doel van de Spitzenkandidaten Een onlosmakelijk verband tot stand brengen tussen de verkiezingsuitslag en het voorzitterschap van de Commissie, de transparantie van het benoemingsproces vergroten en de opkomst bij Europese verkiezingen verbeteren omdat kiezers op een persoon met een beleidsprogramma kunnen stemmen
. De oefenexamen moet geschreven zijn in de Nederlandse taal. Onderin staan de antwoorden.

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document