Studiebot antwoord

Stel een vraag ›
 
Vraag gesteld door: Friesland123 - 8 maanden geleden

Maak een analyse over Ongeveer 142.000 mensen in Nederland hebben een verstandelijke beperking. Dat wil zeggen een IQ van onder de 70. Doorgaans wordt een IQ welke tussen de 85 en 115 als normaal gezien. Van de 142.000 mensen met een verstandelijke beperking hebben ongeveer 68.000 van hen een ernstige beperking. Dat wil zeggen een IQ van <50 en er zijn naar schatting 74.000 met een licht verstandelijke beperking, met een IQ tussen 50 en 70.
Tevens zijn er in Nederland 2,2 miljoen mensen die zwakbegaafd zijn en die een IQ hebben tussen de 70 en 85 waaronder 1,4 miljoen met een hulpvraag.

In de forensische zorg heeft ongeveer 35% van de mensen een licht verstandelijke beperking (Ketts, 2022). Dit is twee keer zoveel dan in de normale bevolking. De vereniging gehandicapten zorg zijn van mening dat deze groep mensen speciale aandacht nodig hebben en dat met de juiste behandeling n begeleiding de kans op recidive kleiner wordt. Dit is niet alleen beter voor degene met een verstandelijke beperking maar ook voor de samenleving (Forensische zorg en een licht verstandelijke beperking, 2017).

Humanitas Forensische Zorg Friesland is begonnen zonder kantoor in Friesland. Sinds Maart hebben wij een pand in Leeuwarden. De Locatie is gevestigd op een afgelegen industrieterrein. De doelgroep van zijn mensen met een licht verstandelijke beperking die veroordeeld zijn vanuit justitie en vanuit een verplicht kader ambulante trajectbegeleiding moeten volgen.

Economische factoren
Momenteel staat de forensische zorg onder druk en is er een toenemende vraag naar professionals. Dit komt onder andere doordat de complexiteit van de problematiek en de mi van clinten is veranderd de afgelopen jaren. Door deze ontwikkelingen moeten professionals met dezelfde middelen zwaarder werken. Tevens wordt de druk van het regelen zwaarder aangezien professionals ongeveer 45% van hun werktijd besteden aan administratie (Van Elst, 2018).

Sociaal cultureel
De participatie maatschappij biedt kansen voor mensen met een licht verstandelijke beperking maar aan de andere kant kan de druk ook te hoog worden voor hen. De digitalisering is lastig voor hen en ze zijn snel benvloedbaar. Veelal hebben ze verkeerde vrienden en ze laten zich snel verleiden. Tevens loopt iemand met een LVB sneller de kans om gepakt te worden. Een mooi voorbeeld is: wanneer iemand met een LVB een gouden armband steelt, en dan gaat hij/zij de volgende dag naar dezelfde juwelier om de sluiting te laten maken. Ze kennen geen oorzaak- gevolg en hebben geen overzicht. Wanneer ze aanvragen moeten doen voor subsidies en toeslagen kunnen ze dit vaak niet waardoor ze sneller in de schulden komen. Gevolg hiervan is dat ze gaan stelen of bezig zijn met andere criminele activiteiten (Wapenaar,2019).

Technologisch
Volgens Kip (2020) is uit onderzoek naar voren gekomen dat technologie veel voordelen kan hebben voor de behandeling van forensische clinten. Er kan bijvoorbeeld virtual reality ingezet worden, welke je kan gebruiken als oefenmateriaal om clinten te leren omgaan met bepaalde situaties. Kennisuitwisseling en betere samenwerking waren belangrijke conclusies die uit het onderzoek naar voren zijn gekomen. Er wordt nu nog teveel gewerkt vanuit eilandjes. Uiteindelijk moet de toegevoegde waarde altijd centraal staan dus wat levert het op voor client, behandelaar en organisatie.Ecologisch
Overheden, bedrijven en zorginstellingen hebben afspraken staan in de Green Deal Duurzame Zorg voor een gezonde toekomst. In de samenleving is er steeds meer zorg nodig en er is door de technologie en medicatie echter lijdt dit ook weer tot milieuvervuiling. Daarom zijn er afspraken gemaakt in de Green Deal om zo weinig mogelijk afval te fabriceren (Meer duurzaamheid in de zorg, z.d.).

Politiek
Voor de inkoop, financiering en de kwaliteit van alle forensische zorg in een strafrechtelijk kader is de Divisie Forensische Zorg en Justitile Jeugdinrichtingen verantwoordelijk (Inkoop Forensische Zorg, z.d.). . De analyse moet geschreven zijn op het niveau van de Hogeschool.

Antwoord gegenereerd door AI Antwoord rapporteren

Stel een studievraag en wij proberen hem zo goed mogelijk te beantwoorden.

Stel een vraag
 
Inloggen via e-mail
Nieuw wachtwoord aanvragen
Registreren via e-mail
Winkelwagen
  • loader

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items! Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

Actie: ontvang 10% korting bij aankoop van 3 of meer items!

loader

Ontvang gratis €2,50 bij je eerste upload

Help andere studenten door je eigen samenvattingen te uploaden op Knoowy. Upload ten minste één document en krijg gratis € 2,50 tegoed.

Upload je eerst document