De laatste jaren circuleren er namelijk nogal wat misverstanden over de relatie tussen de vetzuursamenstelling van het voedingspatroon, het effect op de verschillende lipoproteïnen van het bloed en het risico op HVZ. We gaan in op de relatie tussen de verschillende lipoproteïnen en de ontwikkeling van atherosclerose en (het risico op) HVZ. Anders gezegd, beantwoorden we de volgende vraag: wat is de rol van bloedlipiden, cholesterol en lipoproteïnen in het ontstaan van atherosclerose en HVZ? Wil je meer weten over wat atherosclerose is, dan verwijzen we je graag naar de website van het National Heart, Lung and Blood Institute. Kort beschreven, is atherosclerose de ophoping van een plaque in de slagaders. Atherosclerose vereist dat lipoproteïnen de slagaderwand binnen dringen. Zodra de lipoproteïnen de slagaderwand zijn binnengedrongen, kunnen zij daar lipiden en cholesterol (eigenlijk ook een soort lipide) afzetten. Deze afzetting van lipiden en cholesterol leidt samen met een ontstekingsreactie in de slagaderwand tot plaquevorming. De plaque kan zo groot worden dat het een slagader gedeeltelijk, of geheel afsluit, waardoor het achterliggende weefsel onvoldoende of geen zuurstofrijk bloed meer krijgt. Uiteindelijk kan atherosclerose dus tot hart- en vaatziekten leiden.
Ook beschrijven we de relatie tussen de inname van voedingscholesterol, verzadigd vet (VV), enkelvoudig onverzadigd vet (EOV genoemd), meervoudige onverzadigd vet (MOV) en koolhydraten op de verschillende lipoproteïnen. Voordat we beschrijven wat het effect is van een bepaalde voedingsinname op de verschillende lipoproteïnen is het belangrijk om te weten dat het genoemde effect op verschillende manieren onderzocht kan worden. Zo kan onderzocht worden wat het effect van een bepaalde voedingsstof op lipoproteïnen is, zonder dat deze voedingsstof een andere voedingsstof vervangt (bijvoorbeeld consumptie van extra eenvoudige toegevoegde suikers). Ook kan onderzocht worden wat het genoemde effect van een bepaalde voedingsstof is, wanneer deze een andere voedingsstof vervangt (bijvoorbeeld in plaats van VV, EOV consumeren). In dit artikel is gekeken naar het effect van consumptie van voedingscholesterol, verzadigd vet (VV), enkelvoudig onverzadigd vet (EOV), meervoudig onverzadigd vet (MOV), koolhydraten op atherogene lipoproteïnen.
3 documenten
|36 pagina's
Dit is het eerste artikel van een drieluik dat de relatie tussen de vetzuursamenstelling van het voedingspatroon en het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten (HVZ) beschrijft. De laatste jaren circuleren er namelijk nogal wat misverstanden over de...
Maastricht University / Biology of Human Performance and Health / CirculatieDit is het tweede artikel van een drieluik dat de relatie tussen de vetzuursamenstelling van het voedingspatroon en het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten (HVZ) beschrijft. In het eerste artikel van dit drieluik is beschreven wat de relatie tus...
Maastricht University / Geneeskunde / CirculatieDit is het derde artikel van een drieluik dat de relatie tussen de vetzuursamenstelling van het voedingspatroon en het risico op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten (HVZ) beschrijft. In het eerste artikel van dit drieluik is beschreven wat de relatie tuss...
Maastricht University / Geneeskunde / Circulatie